Cap a la República Catalana Independent!

Comentaris: Cap comentari

Cap a la República Catalana Independent!  Temps de ruptura, de determinació, de llibertat.
Ruptura democràtica no és pas cap terme polític nou. Fou la demanda central de l’oposició antifranquista. Però aleshores la reforma pactada amb la dictadura –i la corrua d’impunitats, fraus i hipoteques que s’arrosseguen fins avui– va acabar imposant-se. Des del fil roig de la història, l’hem recuperada com a concepte polític. Per dignitat i memòria. Per què volem el que aleshores res no es va poder ni voler aconseguir. I ara és el moment.

En front la demofòbia, la ruptura democràtica és obeir la pròpia legitimitat i legalitat catalana, un reclam que comporta explícitament desobeir les imposicions d’un Estat espanyol que proscriu urnes, nega drets, invalida institucions, lleis, voluntats i ofega futurs. Exercir, doncs, la pròpia i plena sobirania: fer respectar la voluntat democràtica majoritària. Prescindir d’aquelles lleis i fer-ne les pròpies. Pas a pas.

Som davant un Estat d’ànim i d’arrel inquisitorial, obsedit a negar la llibertat política catalana i les possibilitats d’un futur digne, just i solidari per al nostre poble. Un Estat uniformista i uniformitzador que pretén tancar de nou, per dalt, el règim. I allò que el règim vol tancar des de dalt caldrà continuar seguir obrint-ho des de baix. Per evitar tota restauració, que és allò que pretenen. Ho farem, cal dir-ho, des d’un procés polític singular al castigat sud d’Europa, exemplarment democràtic, determinat i pacífic, social i desobedient sense cap altra força que la gent que l’ha impulsat. Un procés democràtic, democratitzant i democratitzador que desobeeix la por, desafia el règim i reconstrueix l’esperança. Un procés que ha nascut de la demanda del carrer –de les consultes autorganitzades, de les majors mobilitzacions socials des del final de la dictadura, de milions de persones saltant la tanca del Tribunal Constitucional -, d’una societat indignada amb el present i esperançada en el futur. D’una activació social i ciutadana que continua sent la millor garantia, si no l’única, que el procés tirarà endavant. Tensor i garantia, que si el carrer no afluixa, Parlament i Govern tampoc ho faran. Reclamant per al nostre poble el que reclamem per a qualsevol poble del món: decidir lliurement el nostre futur. I el nostre present.

Partim de la decisió que cal endegar el camí de la desobediència i , conseqüentment, partim de l’opció per la unilateralitat. Partim de la convicció que actualment no hi ha cap marge d’acció pelr al reconeixement del dret a decidir del poble català en l’interior del marc jurídic constitucional i legal espanyol. L’única manera possible d’exercir aquest dret és per la via de la desconnexió i l’activació unilateral d’un Procés Constituent propi.

Que no caldrà esperar a vèncer per ser lliures, sinó que la llibertat, com l’arrencada de l’alba en un dia de Vaga General, comença en nosaltres. Com en Xirinacs i com tants altres, aspirem a aconseguir grans victòries amb l’ús de la desobediència civil.

Però al mateix temps, aprenem que amb la seva pràctica, com amb la implicació de cadascun i cadascuna de nosaltres en l’associació veïnal, en el Casal independentista més proper, en el sindicat o en el col·lectiu que sigui, descobrim que és en la pràctica d’aquestes eines que esdevenim un poc més lliures. Que la determinació com a persones, gènere, classe o poble, s’esdevé en el moment en què decidim prendre partit. Que no caldrà esperar a vèncer per ser lliures, sinó que la llibertat, com l’arrencada de l’alba en un dia de Vaga General, comença en nosaltres.

Desobeir per tant, arribat al moment de la confrontació entre la resignació a l’injust o el clam per la llibertat és més que un mètode per a la victòria. És una eina de transformació col·lectiva que transfereix al conjunt de la societat una riquesa de democràcia plena.

Deixa un comentari