El Xaloc al seu lloc

Comentaris: Cap comentari

L’acte que va tenir lloc el passat 30 de maig a la Biblioteca Josep Pla, va acollir una cinquantena de persones entre les quals mares i pares de l’AMPA i el professorat de l’Institut Xaloc, però també veïns i veïnes del municipi que veuen en preocupació el canvi d’ubicació del nou institut.

Josep Riera, membre de la CGT i Daniel Carabantes regidor de Fem Poble, van presentar les preocupacions i els dubtes que genera aquest procés.

 

L’espai que actualment ocupa l’INS Xaloc és idoni per a la bona comunicació amb el transport públic de la comarca i perquè permet fer xarxa amb l’Escola Mediterrània. El canvi d’ubicació que promou el govern socialista només respon al fet que l’Empresa Decathlon vol que l’ajuntament li cedeixi l’espai per a la seva nova ubicació. Només hi ha interessos comercials i es menysté els interessos educatius del municipi. És evident que el l’espai que actualment ocupa el Xaloc és molt llaminer per a les empreses però si hem de prioritzar, UM9 ho tenim clar, primer l’educació.

Cal una planificació pensada a llarg termini i no deixar-nos enlluernar per els pocs nous llocs de treball que l’alcaldessa promet (menys de 20). Volem educació de qualitat per als joves, oportunitats reals de formació professional per tal que puguin escollir el seu futur professional.

 

I QUAN S’ACABI L’ESO?

Enguany acabaran el 4t d’ESO 179 alumnes a Ribes i 155 a Roquetes.

Suposant que les proporcions continuïn com fins ara uns 100 alumnes faran batxillerat a Ribes i uns 60 a Roquetes.

Això vol dir que una setantena de nois i noies, a Ribes, i a prop de 90 a Roquetes, de 16 anys, necessitaran fer algun cicle de Formació Professional de Grau mig. Si és que volen continuar la formació.

Només hi ha 70 places al municipi (un cicle d’administració i un altre d’atenció a persones dependents).

Si intenten matricular-se a Vilanova, es trobaran que també s’omplen de seguida.

Fa un parell d’anys l’ajuntament va encarregar un estudi a la Diputació que conclou que s’haurien de crear cicles d’electricitat i electrònica, d’informàtica i comunicació, d’hostaleria i turisme.

A més es recomana de crear una beca per a desplaçaments.

De fet, un estudi publicat al “Crític” explica que els abandonaments d’estudis a l’FP és tres vegades més alt que al batxillerat. Les raons principals són els desplaçaments llargs i que sovint la gent jove es veu obligada a estudiar coses que no haguessin escollit si existissin les places necessàries.

Aquesta situació s’agreujarà si no hi fem res: l’any 2023 seran 166 alumnes de Roquetes que acabaran l’ESO.

Cal doncs una planificació seriosa de la formació professional a la comarca, i Ribes ha de complir amb la seva part perquè els seus joves no perdin possibilitats.

En aquest sentit la construcció del nou institut Xaloc ha de complir amb els requisits:

1.- Espais adequats per a obrir cicles d’FP.

2.- Gaudir d’una ubicació ben comunicada.

De fet, a la pràctica, el departament té en compte aquests criteris per decidir on obre els cicles de formació professional.

És per això que insistim en què l’institut ha d’estar a prop de la Rambla del Garraf, on la comunicació en bus és més fàcil. A més, és on hi ha ubicades força empreses on els alumnes podrien desenvolupar les pràctiques.

No fer-ho així és limitar les possibilitats que es puguin obrir ensenyaments d’FP, i per tant, que no s’està prioritzant la formació dels nostres joves.

 

Deixa un comentari