Entrevista a Anna Gabriel, “El municipalisme serà clau en la construcció de la República”

Comentaris: Cap comentari

“El municipalisme serà clau en la construcció de la República”

Entrevista a Anna Gabriel, diputada al Parlament de Catalunya pel grup CUP-Crida Constituent.

La qüestió de confiança que presenta el govern de la Generalitat de Catalunya va ser vista per algunes com una possible sentència de mort pel procés independentista del Principat; podria esdevenir una oportunitat per refermar-lo?

En primer lloc cal recordar que la qüestió de confiança que planteja el President de la Generalitat en el Ple del Parlament no és una fita que estigués prevista, és a dir, que la va plantejar el President com a reacció al manteniment de l’esmena a la totalitat dels pressupostos que va decidir defensar la CUP-CC i sense que en cap moment s’hagués comunicat aquesta intenció. Amb això vull dir que no hi ha elements per a sentenciar de mort el procés independentista, sobretot si la majoria parlamentària i una part important de la gent no ho desitja. Cal situar la qüestió de confiança com una reedició, en certa manera, del Ple d’investidura, perquè així ho decideixen el President i JxSi. Per part de la CUP-CC, i tal i com hem expressat des del primer moment, entenem que la qüestió de confiança s’ha de superar, perquè cal continuar amb la legislatura i culminar-la amb els objectius amb la què va iniciar-se. I, a més, entenem que el que cal plantejar el dia 28 és com encarar la recta final de la legislatura i com culminar la voluntat compartida de sentar les bases per una nova República. I convé fer-ho de forma clara i honesta, llançant un missatge inequívoc de defensa dels drets democràtics.

I en aquesta fase del procés, la CUP planteja el RUI…

El Referèndum d’independència defensat per la CUP, però també per d’altres partits i agents polítics i socials, és senzillament l’instrument de legitimació democràtica més clar que podem plantejar en relació amb l’autodeterminació. En primer lloc, perquè consulta la població sobre una qüestió cabdal i de trascendència òbvia; en segon lloc perquè és homologable a escala internacional i, en tercer lloc, perquè situa la democràcia al centre de l’agenda política i també en les bases de la construcció de la nova República. Al mateix temps, és evident, que la convocatòria d’un Referèndum vinculant, que té el suport de l’entramat institucional i que obliga a una campanya política pública i plural, és alhora un instrument de mobilització. Ho serà per a la gent que hi defensarem el sí, però ho hauria de ser també per aquelles persones que poden defensar el no o d’altres opcions.

En aquest sentit, el nostre deure i la nostra millor aportació serà la de cridar a la participació del que ha de ser el moment d’expressió popular més important de les darreres dècades.

 

Quin paper han de jugar els municipis en el procés constituent?

El municipalisme, i sobretot per un espai polític com el nostre, no és només imprescindible, no és només el nostre espai fundacional i d’aposta estratègica de construcció nacional sinó que és sobretot, l’espai des d’on treballar per a la recuperació de les sobiranies perdudes, furtades.

El municipalisme és l’espai d’intervenció política que permet generar institucionalitat pròpia, alternatives efectives i propostes transformadores.

 

Els Països Catalans, i sobretot en un moment com l’actual, tenen en el municipalisme el seu millor aliat per erigir-se com a projecte polític de transformació radical. Sobirania residencial i tornar a l’habitatge l’ús social que mai hauria d’haver deixat de tenir, sobirania alimentària treballant des d’una perspectiva ecologista i sostenible, sobirania cultural o econòmica, han de ser els pilars d’un municipalisme de transformació que ha de ser agent clau en la construcció de la República.

Per tant, les electes locals i els Ajuntaments seran claus alhora de situar els continguts del debat del procés constituent. Seran claus alhora de mobilitzar per a la participació al Referèndum i ho seran, com fins ara les electes de la CUP, no col-laborant amb la repressió judicial de l’Estat espanyol davant l’exercici de democràcia efectiva.

Deixa un comentari