Horitzó 2019: Una proposta col·lectiva dins la comunitat

Comentaris: Cap comentari

Divendres 4 de maig, Unitat Municipal 9-Cup ha fet La conferència política. Un acte amb una alta participació de gent, i també, de col·lectius, associacions i grups polítics del municipi que respongueren a la nostra invitació i que agraïm fortament.

L’objectiu de donar a conèixer i socialitzar el debat de política municipal en l’horitzó 2019 en la proposta per les pròximes eleccions municipals, pensem, va quedar àmpliament aconseguit. Un debat en el marc del document treballat i aprovat en les últimes assemblees de l’organització.

L’acte es va obrir amb l’actuació de Gerard Gómez a la guitarra i Alexandra Sebastian a la veu interpretant “homenatge a Teresa” d’Ovidi Montllor, en solidaritat als docents de l’INS El Palau i “Companys, no és això” de Lluís Llach, en solidaritat a totes les preses polítiques i exiliades.

Esther Rodríguez va presentar l’acte que va tenir lloc a la Sala d’Actes Josep Lluís Palacios de la Casa de la Vila, a qui li va dedicar unes paraules de record i estima al qui fou company, militant i regidor d’UM9 en aquest Ajuntament. Una Casa de la Vila que, tancada més de cinc anys, ha obert de nou les portes al poble, fruit del projecte realitzat per l’anterior govern compartit amb UM9-CUP i CIU-VIA.

Tomas Carandell i Magda Torrents, regidors/es d’UM9-CUP, van dinamitzar la conferència que es va centrar en tres eixos principals:

Posem la vida al centre, com a eix transversal per desenvolupar els àmbits programàtics (habitatge, salut, educació, treball, cultura, ecologisme, drets socials…). Tomàs Carandell ho explicava així:

“Des d’una òptica d’esquerra transformadora, d’unitat popular, feminista i ecologista, cal desenvolupar un model de municipi que aprofiti totes les potencialitats de la comunitat i desenvolupi les estructures, espais, xarxes i oportunitats per a una vida plena de les persones i una societat cohesionada. L’economia feminista i la municipalització de les cures, ens traça un camí per aconseguir posar la vida al centre de la construcció de ciutats i viles més justes i equitatives.”

 

Un municipi compromès amb la República. La proposta municipalista d’Um9-Cup és en la perspectiva de construcció republicana. I en aquesta perspectiva, la conquesta del govern municipal és del tot necessària per poder avançar tant en els eixos d’acció republicana des del municipi com per la conquesta de sobiranies i drets socials. Magda Torrents va ressaltar que per poder disposar de sobirania:

“És fonamental que el control de serveis del municipi sigui públic i democràtic, per tal que la seva gestió i acció pugui respondre a les necessitats i voluntats de la ciutadania. Alhora que cal seguir responent juntes i desobedients a la repressió de l’Estat i fer valdre l’exemple d’honestedat i dignitat republicana.”

Inici del debat per una sortida democràtica, un municipi amb futur.

Des d’UM9-CUP es proposa revisar l’actual estructura institucional del municipi i posar-la a consideració popular amb un debat públic en profunditat. Un debat que si s’escau finalitzi amb la convocatòria d’una consulta/referèndum sobre la continuïtat o divisió del municipi.

“la manca de voluntat política, el control social exercits en cadascun dels nuclis de població i el tacticisme electoral per part dels partits representats a l’Ajuntament (sobretot pel PSC) han impossibilitat polítiques encaminades a resoldre les necessitats i han dinamitat les grans oportunitats polítiques i socials que oferia la proposta unitària del municipi, que des de 1979 ha vingut defensant Um9 i que pensem que ha possibilitat la realitat que avui contemplem i sobre la qual és possible formular una proposta democràtica com la que fem.”

A partir d’aquests tres eixos Um9-CUP pretén construir una proposta que esdevingui una alternativa clara al govern del PSC, que es conformi a partir de les aliances i confluències amb altres formacions i partits amb els quals sigui possible arribar acords. Una candidatura amplia que més que sumar pugui multiplicar, aglutinant també sectors i lluites socials diversos per conformar una proposta política col·lectiva que doni contingut i forma a la voluntat de transformació i millora de la comunitat. I amb aquests objectius treballarà els mesos que vénen.

Deixa un comentari