La cultura a debat

Comentaris: Cap comentari

Com deia Montserrat Roig, la “cultura és l’opció més revolucionària a llarg termini”. Malgrat això o potser per culpa d’això, la cultura no acostuma a ser un tema prioritari en l’agenda política institucional ni en l’espai mediàtic.

Aquesta primavera, en un col.loqui organitzat per Unitat Municipal 9 – CUP i Fes+Chapeau, Festival d’Arts al Carrer vam tenir l’oportunitat i el plaer de debatre sobre cultura amb Semolinika Tomic (Fundadora i actual directora de l’ Antic Teatre – Espai de Creació) Joan Ramon Graell (Artista de circ i president de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya al 2014-2015) i Isaac Domínguez (Director del Festival).

Quina importància té la cultura aquí i ara? Doncs si ens fixem en els currículums de les noves lleis d’educació aprovades, molt poca. Cada nova llei resta hores a la visual i a la plàstica, a la música… per no parlar del no-espai que el teatre, la dansa, el circ… ocupa a la majoria d’escoles i instituts. L’art i la cultura, en l’educació obligatòria, està en un tercer pla, és un simple entreteniment. I això diu molt del poc valor que li donem.

Com organitzem els recursos i els equipaments culturals? Doncs a nivell de Catalunya un sol equipament com El Liceu rep més suport del Departament de Cultura que tot el sistema d’ajuts a les arts escèniques junt. Moltes altres dades i reflexions varen omplir el debat ric i crític amb el model actual.

Altres temes com la precarització dels artistes, les dificultats per formar-se i generar espais de creació, la divisió de la cultura en especialitzacions… van aparèixer en un debat obert que cal seguir prioritzant. Reflexions a nivell de país però també a nivell municipal. Molta feina per fer i una pregunta necessària: com s’han pogut abandonar dos equipaments culturals com El local i el Teatre durant tants anys? Per què encara estan tancats?

Deixa un comentari