El Local s’omple de festa, lluita, memòria històrica i dignitat.

Comentaris: Cap comentari

A la vigília del primer de maig, UM9 va obrir les portes d’El Local i ho va fer amb un acte carregat d’emocions.

Joan Pascual i Inés Garriga van presentar l’acte recordant algunes anècdotes de moments i actes que s’han realitzat a El Local, el concert de la Polla Records, els jocs Florals de les escoles, cursos de dansa, entre d’altres.

Va ser un acte de celebració d’una victòria col·lectiva històrica enfront la desmemoria i el menyspreu del govern del PSC. La re-obertura de portes del Local és la culminació d’un cicle de lluita i reivindicació d’aquest municipi per aturar els diversos intents d’enderrocament d’un equipament preuat com aquest, però també de destrucció d’un record tant present com el que aquest Local comporta.

La possibilitat d’obrir el Local, reivindicar el present i construir un futur ple de cultura s’entén per la participació i lluita de moltes persones del nostre poble. Veïns i veïnes, entitats i plataformes, que en els darrers anys han mantingut viva la demanda de reobertura del Local, la denuncia de la política d’abandonament i la reivindicació d’un local com cal per al poble de Ribes. Així ho manifestava Tomas Carandell en la seva intervenció.

Tomas Carandell, regidor d’UM9-CUP

Moltes gràcies a les dones i homes que van estar al capdavant del govern municipal que superada la fosca etapa dels governs Blanco van iniciar les obres d’adequació i de recuperació del Local, davant l’obsessió de l’avui alcaldessa per destruir el Local. L’Anna Gabaldà, ex-alcaldessa de Sant Pere de Ribes, va explicar la tasca que van dur a terme estant a govern.

Caps de llista d’UM9

Moltes gràcies a aquells que sortint de la llarga nit del franquisme van projectar i construir el Local, no només com a centre culturalment necessari per la comunitat, sinó com a acte de reparació i recuperació de la memòria històrica de Ribes. Sense ells, sense la seva aportació, avui no podríem dur a terme aquesta celebració. En aquest sentit Xavier Garriga i Miquel Muç Vall van posar noms als homes i dones que l’any 1919 fundaren la Societat d’Agricultors i Obrers i construïren en l’espai que avui ocupem la seva seu. Homes i dones que no es van resignar davant una realitat injusta i explotadora amb la convicció que un altre món era possible. Dones i homes que van lluitar fins al final, en molts casos pagant amb les seves pròpies vides, en favor dels interessos populars i davant la barbàrie feixista. Homes i dones que van alçar la veu per dir: No Passaran. Ells i elles i el seu record, son la flama que avui ens empeny a seguir somiant per construir i materialitzar els anhels de llibertat del nostre poble.

Joan Garriga i Anna Gabriel també van ressaltar la importància de la memòria històrica per a les persones i els pobles, per saber d’on venim i no caure en els mateixos errors.

Anna Gabriel, diputada al Parlament de Catalunya

Joan Garriga, diputada al Parlament de Catalunya

 

L’acte també va comptar amb la participació del Ball de Bastons, la Coral del Ger i amb l’actuació d’Irina Guillaumes que va interpretar cançons de Sopa de Cabra i va emocionar a tot el públic.

Irina Guillaumes

Coral del Ger

Ball de Bastons

El Local

Deixa un comentari