Quatre veïns de Ribes afronten un judici arran de la concentració contra la violència policial de l’1-O

Comentaris: Cap comentari

Demà, dimarts 30 de gener, el CDR convoca una concentració de suport a les 10 del matí als jutjats de Vilanova i la Geltrú.

Quatre veïns de Ribes afronten un judici arran de la denúncia interposada per Fran Perona regidor del PSC. Els fets van tenir lloc a la concentració per protestar contra la violència policial de l’1 d’octubre. El dia 2 d’octubre arreu de Catalunya es van convocar concentracions de rebuig a la violència policial que vam patir durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre. A Ribes moltes entitats i partits també convocaven a la concentració de les 12 del migdia davant de l’ajuntament. Més de 80 persones van concentrar-se davant de Can Puig.

La indignació era molt present en totes les persones de la concentració pels fets ocorreguts, però per sorpresa de tothom, dos regidors del PSOE (Josep Moya i Fran Perona) van fer acte de presència amb la idea d’intervenir en la mateixa concentració, però per fer referència a altres temes. Davant d’aquesta provocació i oportunisme es va fer un intent de mediació amb els regidors i fer-los entendre que no era el moment, que la situació era molt greu i els concentrats no entendrien que uns representants d’un partit, el PSOE, que havia intentat impedir el referèndum, ara s’aprofitessin de la concentració. Però davant la negativa dels regidors del PSOE i la seva insistència a presentar l’acte, La concentració ciutadana va continuar amb unes paraules de repulsa als fets ocorreguts i de suport a la lluita pel dret a decidir. Finalment es va cantar els segadors i es va dissoldre la concentració.

 

Criminalitzar la protesta, judicialitzar la vida política

Unes setmanes més tard, 4 veïns de Ribes van rebre una notificació judicial, denunciats per part de Fran Perona d’un delicte lleu: ” Falta respeto autoridad“. Donada la gravetat que un regidor vulgui manipular una concentració ciutadana i a més pretengui criminalitzar el dret a protestar de la mateixa ciutadania. El grup municipal d’UM9 / CUP va presentar en el següent ple municipal una moció de reprovació. En la que es qüestionava l’actitud del regidor, la falta sensibilitat a l’hora d’afrontar aquest tipus de situacions (no crispar l’ambient amb els veïns). També es criticava que la denúncia només contribueix a la persecució per ideologia i al clima de repressió engegat per l’estat espanyol, A més, també es qüestionava que un regidor al govern municipal utilitzes la via penal-judicial, abans que la mediació i el diàleg per resoldre els problemes.

La política de vencedors i vençuts vs. la voluntat d’entendre’s, de dialogar i decidir

La moció de reprovació contra Fran Perona, va generar molt de debat al ple municipal, en el qual els grups polítics de l’oposició van acceptar retirar la denúncia, ja que el govern del PSOE va acceptar retirar la denúncia si s’iniciava un procés de mediació entre les parts. Després de 2 sessions i més de 8 hores la mediació als serveis municipals de mediació no hi ha hagut acord. La denúncia, en cap moment ha sigut retirada i creiem no es buscava un acord o solució pactada, sinó una criminalització dels veïns i veïnes concentrats.

Deixa un comentari